Warmtepomp Kerkwerve

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl achterhaal je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Kerkwerve. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kerkwerve!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kerkwerve? Aan de hand van de info op deze pagina check jij handige adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en vind à la minute alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kerkwerve?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kerkwerve?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kerkwerve

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk complex. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Kerkwerve benodigd. De keuze van een geoefende installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ELCO). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kerkwerve.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Terkaple.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kerkwerve

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kerkwerve

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kerkwerve te analyseren.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1200 5 jaar
Lucht-water €6600 €2500 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4400 €2500 13 jaar
Water-water €17400 €4600 €5900 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Kerkwerve geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 en €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWK-C 47 EVI geeft recht op €6.800,00 subsidie en bij de Enerso BW 11 ligt dit op €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kerkwerve

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in De Moer plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €270 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen