Warmtepomp De Moer

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten achterhaal je praktische informatie voor een warmtepomp in De Moer. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in De Moer!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in De Moer? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je handige tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in De Moer?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Moer?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in De Moer

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in De Moer cruciaal. Het selecteren van een deskundige vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sanden systeem). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €5.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Moer.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Nederasselt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Moer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Moer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Moer te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €5100 €4000 11,5 jaar
Water-water €18800 €5000 €4500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Loon op Zand?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Loon op Zand) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp De Moer is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT AQUACIAT ILD 300B geeft recht op €6.050,00 subsidie en voor de Galletti EHW073HS ligt dit op €8.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in De Moer

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Wadenoijen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €325 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen