Warmtepomp Wadenoijen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website doorzoek jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Wadenoijen. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante info en ontdek de meest vakkundige installateur in Wadenoijen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wadenoijen? Aan de hand van de info op deze pagina vind je bruikbare info. Kies voor een onderwerp en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wadenoijen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Wadenoijen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wadenoijen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Wadenoijen onontbeerlijk. De zoektocht naar een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Micoe warmtepomp). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wadenoijen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Graft.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Atag, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wadenoijen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wadenoijen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wadenoijen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1000 €2000 6 jaar
Lucht-water €5300 €2100 €2800 9 jaar
Bodem-water €14300 €5400 €4400 9,5 jaar
Water-water €17000 €4500 €4500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tiel?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Tiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wadenoijen kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 tot €4450. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WWK 300 Electronic (231210) geeft recht op €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoAir 420 + CTC Ecologic ligt dit op €2.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wadenoijen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oosthem plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €360 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen