Warmtepomp Graft

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Graft. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Graft!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Graft? Op deze pagina doorzoek jij bruikbare tips. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Graft?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Graft?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Graft

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Graft aan te raden. De keuze van een degelijke vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Horos subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Graft.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ransdaal.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Graft

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Graft

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Graft te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2100 €2600 6 jaar
Bodem-water €14100 €5800 €4600 13 jaar
Water-water €17900 €5400 €5600 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Graft-De Rijp?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel huizen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Graft-De Rijp) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Graft is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1000 – €5750. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHVX04S18(**)3V geeft jou €1.700,00 subsidie en met betrekking tot de Venco PICO GS HF 30 krijg je €6.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Graft

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Amersfoort plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €400 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen