Warmtepomp Amersfoort

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je uitgebreide info over een warmtepomp in Amersfoort. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Amersfoort!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Amersfoort? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je zinvolle info. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Amersfoort?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Amersfoort?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amersfoort

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Amersfoort onmisbaar. Het selecteren van een degelijke vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hewalex). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.450 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Amersfoort.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kinderdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amersfoort

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amersfoort

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amersfoort te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1500 4 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2400 6 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €4800 9,5 jaar
Water-water €17500 €4300 €5300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Amersfoort?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Amersfoort) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Amersfoort is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2650 tot €5850. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Aermec CL040H geeft jou €1.950,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Geyser 2 HT 36 krijg je €4.050,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Amersfoort

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Sint-Oedenrode plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €325 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen