Warmtepomp Sint-Oedenrode

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Door de tips van onze experts ontdek je praktische informatie voor een warmtepomp in Sint-Oedenrode. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige informatie en vind de voordeligste installateur in Sint-Oedenrode!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Sint-Oedenrode? Via onze specialisten vind jij belangrijke informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Sint-Oedenrode?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Sint-Oedenrode?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sint-Oedenrode

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Sint-Oedenrode onontbeerlijk. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ELCO warmtepompen). Wat is een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.550 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Sint-Oedenrode.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur De Steeg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Atag, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sint-Oedenrode

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Sint-Oedenrode

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sint-Oedenrode vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1400 €1800 7 jaar
Lucht-water €6600 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €4400 €4100 14 jaar
Water-water €18000 €5800 €5000 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sint-Oedenrode?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Sint-Oedenrode) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Sint-Oedenrode kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 tot €5650. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Panasonic Warmtepomp boiler PAW-DHWM120ZNT geeft jou €1.250,00 subsidie en bij de Carrier 61AF-014X9 krijg je €2.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Sint-Oedenrode

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Luyksgestel plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw