Warmtepomp De Steeg

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Via onze website achterhaal je bruikbare informatie over een warmtepomp in De Steeg. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle cruciale details en vergelijk direct alle installateurs in De Steeg!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in De Steeg? Via onze specialisten ontdek je zinvolle tips. Druk op een van de onderwerpen en ontdek eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in De Steeg?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Steeg?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Steeg

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in De Steeg benodigd. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Stiebel-Eltron systeem). Wat is een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in De Steeg.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Neerijnen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, AWB, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Steeg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Steeg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Steeg vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1300 €1500 7 jaar
Lucht-water €6200 €2100 €2200 6 jaar
Bodem-water €15100 €4600 €2900 12,5 jaar
Water-water €17800 €5500 €5000 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Rheden?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel huizen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Rheden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Steeg is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 tot €4750. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 ILD 150V PV heeft €4.250,00 subsidie en bij de Galletti ENE006WS heb je recht op €2.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Steeg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Wanneperveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen