Warmtepomp Wanneperveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Op deze webpagina bekijk jij alle informatie over een warmtepomp in Wanneperveen. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wanneperveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wanneperveen? Hieronder lees jij bruikbare tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en check onmiddellijk verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wanneperveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wanneperveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wanneperveen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Wanneperveen onvermijdbaar. Het selecteren van een vakbekwame expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Oschner warmtepomp). Waar vind ik een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wanneperveen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Griendtsveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wanneperveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wanneperveen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wanneperveen te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1900 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2200 8 jaar
Bodem-water €15200 €4500 €3600 10 jaar
Water-water €17900 €4700 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Steenwijkerland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wanneperveen is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 en €4400. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Sundez (Copeland) Sundez SDRS-300-A-S / Copeland LWP45.0–300-A-S heeft €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoAir 520M + CTC Ecologic heb je recht op €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wanneperveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Oostwoud plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €260 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen