Warmtepomp Oostwoud

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Door onze vergelijker doorzoek jij nuttige info over een warmtepomp in Oostwoud. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke tips & tricks en check prijzen van een installateur in Oostwoud!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oostwoud? Op deze pagina bekijk je handige tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Oostwoud?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oostwoud?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oostwoud

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij complex. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Oostwoud benodigd. Het selecteren van een officiële installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Horos verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oostwoud.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Amsterdam Zuidoost.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oostwoud

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oostwoud

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oostwoud te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1200 4 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2300 8 jaar
Bodem-water €14900 €4900 €4100 12 jaar
Water-water €18500 €4700 €4200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Medemblik?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Oostwoud kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 – €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de MDV MHA-V16W/D2N1 + SMK-160CD30GN1-B heeft €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de Aermec ANK045H 230 Volt heb je recht op €1.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oostwoud

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Holthone plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €365 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen