Warmtepomp Holthone

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks over een warmtepomp in Holthone. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Holthone!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Holthone? Middels onze expertise doorzoek je nuttige tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Holthone?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Holthone?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holthone

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Holthone onvermijdbaar. De keuze van een vakkundige installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hewalex warmtepompen). Waar vind ik een officiële installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Holthone.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sleen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, AWB, Nefit, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holthone

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Holthone

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holthone te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1300 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2300 9 jaar
Bodem-water €14100 €4100 €3000 13 jaar
Water-water €18500 €4300 €4100 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Hardenberg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Holthone is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 – €4700. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Energie EST ECO300ix heeft €1.250,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec WZSV92K3M heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Holthone

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Boschoord plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €360 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen