Warmtepomp Boschoord

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Op de info op deze pagina check jij relevante tips voor een warmtepomp in Boschoord. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Boschoord!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Boschoord? Op onze website lees jij handige informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en ontdek à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Boschoord?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Boschoord?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boschoord

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij complex. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Boschoord aan te raden. Het kiezen van een doorgewinterde specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Trane warmtepomp). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Boschoord.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Maasbommel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 en €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Nefit, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boschoord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boschoord

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boschoord te ontcijferen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1700 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €2400 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €3600 €2800 9,5 jaar
Water-water €18600 €5400 €5200 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Westerveld?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Westerveld) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Boschoord is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 – €4450. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Austria Email Hotwater heatpump WPA 303 E-LF heeft €1.250,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWR 0101TS MTD2 heb je recht op €6.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Boschoord

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Uitwijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €360 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen