Warmtepomp Maasbommel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina check jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Maasbommel. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Maasbommel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Maasbommel? Door onze experts achterhaal je handige informatie. Selecteer een onderwerp en check binnen no-time alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Maasbommel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Maasbommel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Maasbommel

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Maasbommel cruciaal. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Stiebel-Eltron warmtepomp). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Maasbommel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Warffum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maasbommel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Maasbommel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maasbommel te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1800 5 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €4800 12,5 jaar
Water-water €18600 €4600 €4500 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente West Maas en Waal?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente West Maas en Waal) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Maasbommel is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 11 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de Pico Energy Ruraleco WPS412 (G/W) krijg je subsidie tot €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Maasbommel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Esbeek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4300. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €325 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen