Warmtepomp Esbeek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks over een warmtepomp in Esbeek. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Esbeek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Esbeek? Door onze experts doorzoek jij handige aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Esbeek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Esbeek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Esbeek

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij pittig. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Esbeek aan te raden. Het selecteren van een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk AWB subsidie). Wat is een vakbekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Esbeek.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Opijnen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Esbeek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Esbeek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Esbeek te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1700 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2000 8 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €3000 9,5 jaar
Water-water €18400 €5200 €4000 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hilvarenbeek?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Hilvarenbeek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Esbeek is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 en €4800. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 91 staat gelijk tot €2.800,00 subsidie en voor de NRGTEQ TNG6 (W/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Esbeek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zetten plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €325 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen