Warmtepomp Zetten

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aanvragen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Middels onze website vind jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Zetten. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Zetten!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zetten? Op onze website vind je zinvolle tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en bekijk direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zetten?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zetten?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zetten

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Zetten aan te raden. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Horos systeem). Wat is een degelijke warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zetten.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hoofddorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zetten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zetten

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zetten te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €1700 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €3200 10,5 jaar
Water-water €17700 €5500 €5000 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Overbetuwe?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Overbetuwe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zetten kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 – €5700. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-M-E 221.C10 staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aerotop T26 krijg je subsidie tot €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zetten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Rotterdam plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw