Warmtepomp Hoofddorp

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Door deze website doorzoek jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Hoofddorp. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke details en ontdek de meest vakkundige installateur in Hoofddorp!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hoofddorp? Door onze experts lees jij zinvolle adviezen. Klik op een veelgestelde vraag en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hoofddorp?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hoofddorp?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoofddorp

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel pittig. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Hoofddorp noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check InterClima-MTA warmtepompen). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hoofddorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Slootdorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 en €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoofddorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoofddorp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoofddorp te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €3800 11,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €5000 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Haarlemmermeer?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Haarlemmermeer) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Hoofddorp kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 tot €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Energie EST SB12P biedt €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Clausius elite HC 3-15 is dit €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hoofddorp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bovensmilde plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €250 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen