Warmtepomp Bovensmilde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten investeren in een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Door deze website vind jij nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Bovensmilde. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Bovensmilde!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bovensmilde? Door onze experts doorzoek je bruikbare tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en je leest ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bovensmilde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bovensmilde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bovensmilde

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Bovensmilde benodigd. De keuze maken voor een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Western Airconditioning warmtepomp). Hoe kies ik een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bovensmilde.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Maassluis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.500 en €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, AWB, Remeha, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bovensmilde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bovensmilde

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bovensmilde te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €1900 5 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3600 €4500 11,5 jaar
Water-water €18300 €4000 €5700 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Midden-Drenthe?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Bovensmilde is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €4850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Carrier 30AWH004HD biedt €1.600,00 subsidie en wat betreft de CLINT CWW/K/WP 151 is dit €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bovensmilde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Urk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €325 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen