Warmtepomp Urk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze website vind jij diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Urk. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en vergelijk direct alle installateurs in Urk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Urk? Aan de hand van de info op deze pagina check je bruikbare info. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Urk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Urk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Urk

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Urk onmisbaar. De keuze maken voor een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Stiebel-Eltron). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Urk.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Europoort.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Urk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Urk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Urk vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1300 7 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2600 8 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €3400 11 jaar
Water-water €17700 €4900 €4500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Urk?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Urk) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Urk kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2800 en €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Sinclair SHP140IRC-ERC biedt €2.250,00 subsidie en bij de Climer ECOHEAT-EH500 is dit €1.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Urk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Nijeholtpade plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4800. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €255 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Flevoland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen