Warmtepomp Europoort

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info op deze pagina check jij tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Europoort. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Europoort!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Europoort? Op onze website ontdek je nuttige aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en je leest snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Europoort?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Europoort?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Europoort

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk pittig. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Europoort onmisbaar. De zoektocht naar een echte installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climer subsidie). Hoe herken je een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Europoort.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Orvelte.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, Atag, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Europoort

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Europoort

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Europoort uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1500 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2200 6 jaar
Bodem-water €15200 €4500 €3600 13 jaar
Water-water €18700 €5700 €5000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Rotterdam?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Rotterdam) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Europoort is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 – €4900. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WBAN 81 geeft recht op €3.450,00 subsidie en bij de Oilon Cube 8 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Europoort

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Zieuwent plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €290 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw