Warmtepomp Nijeholtpade

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van gas is de populaire warmtepomp. Via onze website bekijk je alle informatie voor een warmtepomp in Nijeholtpade. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Nijeholtpade!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nijeholtpade? Hieronder check jij belangrijke adviezen. Druk op een onderwerp en check direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nijeholtpade?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nijeholtpade?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijeholtpade

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Nijeholtpade aan te raden. Het kiezen van een deskundige expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek AWB verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nijeholtpade.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Zieuwent.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 tot €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Intergas, Nefit, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijeholtpade

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nijeholtpade

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijeholtpade uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €4600 €4700 13,5 jaar
Water-water €18300 €4100 €5100 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
In 2030 moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Weststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nijeholtpade is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 tot €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de IDM TERRA ML 11-18; 810302 biedt €3.000,00 subsidie en voor de Viessmann Vitocal 350-G BW 351.B42 is dit €6.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nijeholtpade

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Haskerdijken plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw