Warmtepomp Haskerdijken

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check je concrete informatie over een warmtepomp in Haskerdijken. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Haskerdijken!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Haskerdijken? Op onze website lees je belangrijke adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haskerdijken?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haskerdijken?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haskerdijken

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Haskerdijken cruciaal. De keuze van een degelijke vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Metro Therm installatie). Hoe herken je een aangesloten vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Haskerdijken.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Ruigahuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haskerdijken

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haskerdijken

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haskerdijken te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €2000 €2000 4 jaar
Lucht-water €5600 €1800 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3900 12,5 jaar
Water-water €17900 €5700 €4100 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heerenveen?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Haskerdijken is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €5400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSH16P50(**) biedt €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning CORE 50 is dit €8.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Haskerdijken

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Banholt plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 en €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €350 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen