Warmtepomp Banholt

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Banholt. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle belangrijke info en bekijk de tarieven via een installateur uit Banholt!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Banholt? Via onze specialisten bekijk jij bruikbare info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Banholt?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Banholt?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Banholt

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Banholt onvermijdbaar. De keuze van een echte vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecensy). Wat is een officiële vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Banholt.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Langbroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Banholt

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Banholt

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Banholt te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4700 €2700 10,5 jaar
Water-water €17500 €5300 €4500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Eijsden-Margraten?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Banholt kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 en €4200. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 71A-LUX 2.0 biedt €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Aermec WRL-H 031 230Volt is dit €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Banholt

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Sterksel plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €315 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen