Warmtepomp Langbroek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Op de tips van onze experts vind jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Langbroek. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Langbroek!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Langbroek? Hieronder bekijk jij praktische adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je leest eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Langbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Langbroek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Langbroek

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Langbroek benodigd. Het kiezen van een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Western Airconditioning). Wat is een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Langbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Valburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Nefit, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Langbroek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langbroek vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1200 5 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2500 8 jaar
Bodem-water €14900 €4000 €4400 13 jaar
Water-water €18900 €5200 €5800 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Wijk bij Duurstede?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Wijk bij Duurstede) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Langbroek kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 tot €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCP 081PL geeft recht op €7.200,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-75/2K (88SC0902SDPN5) ligt dit op €3.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Langbroek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Dordrecht plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €400 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw