Warmtepomp Valburg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door de info op deze pagina vind je handige tips & tricks over een warmtepomp in Valburg. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Valburg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Valburg? Op deze pagina doorzoek je zinvolle tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en je leest direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Valburg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Valburg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Valburg

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Valburg benodigd. Het selecteren van een handige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Thercon). Wat is een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Valburg.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Exloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Atag, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Valburg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Valburg

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Valburg te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €1100 5 jaar
Lucht-water €5800 €1500 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €3800 €4700 12,5 jaar
Water-water €17800 €5500 €4100 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Overbetuwe?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Overbetuwe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Valburg geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 – €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Sirac LSQ02RC geeft jou €1.600,00 subsidie en aangaande de CLINT CHA/IK/WP 15 krijg je €1.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Valburg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Nijhuizum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €375 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw