Warmtepomp Exloo

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het vervangen van een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op deze website vind jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Exloo. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Exloo!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Exloo? Door onze experts vind je nuttige tips. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Exloo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Exloo?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Exloo

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Exloo benodigd. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Dimplex subsidie). Hoe herken je een aangesloten vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Exloo.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oterleek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Exloo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Exloo

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Exloo vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €3600 14,5 jaar
Water-water €17600 €4400 €5700 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Exloo kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 – €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 262 ST heeft €5.600,00 subsidie en aangaande de Oilon Junior GT 12 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Exloo

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Zoeterwoude plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2550 – €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €255 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen