Warmtepomp Zoeterwoude

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het vervangen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Op de tips van onze experts achterhaal je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Zoeterwoude. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zoeterwoude!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zoeterwoude? Op deze pagina bekijk jij bruikbare tips & tricks. Kies voor een item uit onze FAQ en bekijk snel bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zoeterwoude?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zoeterwoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zoeterwoude

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Zoeterwoude onontbeerlijk. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARTEL verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zoeterwoude.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Hoogkarspel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zoeterwoude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zoeterwoude

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zoeterwoude uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14100 €4600 €3000 14,5 jaar
Water-water €17100 €4400 €5400 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zoeterwoude?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Zoeterwoude) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Zoeterwoude is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 en €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-M-E-AC 221.C08 heeft €1.900,00 subsidie en voor de Emmeti EH0615DC heb je recht op €1.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zoeterwoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in s Gravenmoer plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €370 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw