Warmtepomp s Gravenmoer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Op de tips van onze experts lees je praktische informatie betreffende een warmtepomp in s Gravenmoer. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in s Gravenmoer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in s Gravenmoer? Op deze pagina vind jij bruikbare tips. Selecteer een onderwerp en je ontdekt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in s Gravenmoer?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in s Gravenmoer?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in s Gravenmoer

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in s Gravenmoer onontbeerlijk. Het kiezen van een degelijke specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Magic Thermodynamic Box installatie). Waar vind ik een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in s Gravenmoer.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Breukeleveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs s Gravenmoer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in s Gravenmoer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in s Gravenmoer vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €2000 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4900 €3200 10 jaar
Water-water €18300 €4000 €4300 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Dongen?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel Nederlanders uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Dongen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp s Gravenmoer kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 tot €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de NIBE F2120-12 (3x400V) heeft €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Auer Edel D 200 Air heb je recht op €1.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in s Gravenmoer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Langeweg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €385 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen