Warmtepomp Breukeleveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels de info van onze specialisten vind jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Breukeleveen. Hoe werkt het? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Breukeleveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Breukeleveen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij praktische informatie. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Breukeleveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Breukeleveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Breukeleveen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Breukeleveen benodigd. De keuze maken voor een officiële vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Inovatech GmbH warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Breukeleveen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Mariahout.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Breukeleveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Breukeleveen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Breukeleveen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1600 €1900 6 jaar
Lucht-water €6100 €1700 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €4300 11 jaar
Water-water €17000 €5300 €4100 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Wijdemeren?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Wijdemeren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Breukeleveen geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 en €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Carrier 30PH090HEE staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSHN-EE 21 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Breukeleveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Varsseveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €275 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen