Warmtepomp Mariahout

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Via onze vergelijker bekijk jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Mariahout. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle onmisbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Mariahout!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Mariahout? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Mariahout?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Mariahout?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mariahout

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is best wel moeilijk. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Mariahout onmisbaar. De keuze van een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ZBPro warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mariahout.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Weesp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Remeha, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mariahout

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mariahout

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mariahout te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1000 €1000 5 jaar
Lucht-water €4200 €2000 €2400 8 jaar
Bodem-water €14300 €5200 €3000 14,5 jaar
Water-water €17200 €4200 €5100 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Laarbeek?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Laarbeek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Mariahout geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 en €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Haier HP250M2 biedt €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPC 10 Cool (232934) is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mariahout

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Feerwerd plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €290 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw