Warmtepomp Weesp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Op de tips van onze experts lees jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Weesp. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Weesp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Weesp? Via onze specialisten ontdek je handige tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en check à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Weesp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Weesp?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Weesp

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Weesp aan te raden. Het kiezen van een competente expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Toshiba warmtepomp). Wat is een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Weesp.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Haarlem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Weesp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Weesp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Weesp te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1900 4 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3700 €3900 12 jaar
Water-water €17200 €4600 €4000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weesp?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Weesp) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Weesp is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 tot €4550. Het totale bedrag hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Templari Kita M 3Phase PLUS 3-20 kW geeft recht op €2.600,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHVX04S18(**)3V ligt dit op €1.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Weesp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oud Ootmarsum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €260 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen