Warmtepomp Haarlem

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is de keuze voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels deze webpagina vind je alle details aangaande een warmtepomp in Haarlem. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle relevante details en check prijzen van een installateur in Haarlem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Haarlem? Via onze specialisten check je nuttige aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en je leest à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haarlem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Haarlem?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Haarlem

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Haarlem cruciaal. De keuze van een bekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecopomp installatie). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Haarlem.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Rijen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haarlem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haarlem

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haarlem uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €6400 €2000 €2100 9 jaar
Bodem-water €14800 €4500 €2700 10,5 jaar
Water-water €17900 €4900 €5100 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haarlem?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Haarlem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Haarlem geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 en €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVX08S18(**)3V geeft jou €2.000,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5027.5 Ai NC (W/W) krijg je €4.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Haarlem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Asch plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €255 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen