Warmtepomp Asch

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina lees je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Asch. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Asch!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Asch? Door onze experts ontdek je praktische tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en check binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Asch?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Asch?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Asch

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Asch onmisbaar. Het kiezen van een erkende specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Rotex). Waar vind ik een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.400 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Asch.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kortehemmen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, Atag, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Asch

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Asch

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Asch te berekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €1700 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €4700 11,5 jaar
Water-water €18700 €4200 €5000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Buren?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel huizen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Buren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Asch is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec KHZ LW60/300 geeft jou €1.800,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning ZETA REV HP XT 5.2 krijg je €5.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Asch

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Spaarndam plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €370 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw