Warmtepomp Kortehemmen

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Via deze webpagina vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Kortehemmen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Kortehemmen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Kortehemmen? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check snel verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kortehemmen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kortehemmen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kortehemmen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Kortehemmen onvermijdbaar. Het selecteren van een competente vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nilan). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kortehemmen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Tuk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kortehemmen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kortehemmen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kortehemmen te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1100 7 jaar
Lucht-water €6600 €2100 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4500 €2700 10 jaar
Water-water €18300 €5700 €5200 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Smallingerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Kortehemmen geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1850 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Fujitsu Waterstage Comfort DUO 10 heeft €2.100,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-124A (88SF1201SDPA5) heb je recht op €4.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kortehemmen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Den Velde plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €370 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw