Warmtepomp Den Velde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker bekijk jij praktische informatie voor een warmtepomp in Den Velde. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Den Velde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Den Velde? Door onze experts vind jij praktische informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en check à la minute alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Den Velde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Den Velde?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Den Velde

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Den Velde onmisbaar. De zoektocht naar een aangesloten specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Warmflow systeem). Waar vind ik een competente vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Den Velde.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Nieuwe-Tonge.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Intergas, AWB, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Den Velde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Den Velde

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Den Velde uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6900 €2500 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4700 €2500 11 jaar
Water-water €18600 €5500 €5500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Den Velde is alleen van toepassing op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 tot €4950. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta AWR 0041MS DHW2 XE heeft €1.950,00 subsidie en voor de Galletti ENX022WL heb je recht op €4.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Den Velde

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wellerlooi plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €370 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen