Warmtepomp Wellerlooi

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Door de info van onze specialisten lees je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Wellerlooi. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wellerlooi!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wellerlooi? Door onze experts check je bruikbare informatie. Kies voor een onderwerp en vind rap bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wellerlooi?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wellerlooi?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wellerlooi

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wellerlooi cruciaal. Het kiezen van een geoefende expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weishaupt-Monarch warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wellerlooi.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hagestein.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Atag, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wellerlooi

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wellerlooi

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wellerlooi uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2400 6 jaar
Bodem-water €14200 €4100 €3200 10,5 jaar
Water-water €17100 €5500 €4900 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bergen (L.)?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Bergen (L.)) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Wellerlooi geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1650 tot €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Tesy EVHP 200 60 heeft €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ006(**)V + EHSHB08P50(**) heb je recht op €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wellerlooi

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Oude Niedorp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €380 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw