Warmtepomp Hagestein

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten check jij diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Hagestein. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante info en vind de voordeligste installateur in Hagestein!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hagestein? Op deze pagina check jij zinvolle tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hagestein?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hagestein?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hagestein

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Hagestein benodigd. De keuze maken voor een echte expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek EnergyPanel installatie). Wat is een bedreven warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hagestein.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rijsenhout.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Atag, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hagestein

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hagestein

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hagestein te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €3000 9 jaar
Water-water €17900 €5100 €4700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Vianen?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Vianen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Hagestein geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €4000. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBX16(**)3V staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Weider 2SW150egw krijg je subsidie tot €4.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hagestein

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Austerlitz plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €325 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen