Warmtepomp Feerwerd

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op onze website bekijk je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Feerwerd. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Feerwerd!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Feerwerd? Aan de hand van de info op deze pagina lees je belangrijke informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en je ontdekt onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Feerwerd?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Feerwerd?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Feerwerd

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal complex. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Feerwerd aan te raden. De keuze maken voor een echte warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Emmeti subsidie). Waar vind ik een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Feerwerd.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oud Ootmarsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Intergas, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Feerwerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Feerwerd

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Feerwerd te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1500 €2300 6 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €4200 14,5 jaar
Water-water €18200 €5200 €4400 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Winsum?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Winsum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Feerwerd kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 131 exc biedt €2.950,00 subsidie en wat betreft de Oilon MH 9 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Feerwerd

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zuidbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw