Warmtepomp Zuidbroek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl vind jij alle details over een warmtepomp in Zuidbroek. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Zuidbroek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidbroek? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij zinvolle informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt rap alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuidbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zuidbroek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidbroek

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zuidbroek noodzakelijk. Het kiezen van een handige installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Bulex verwarming). Wat is een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zuidbroek.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hoornaar.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidbroek

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidbroek uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €2200 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €3200 9,5 jaar
Water-water €17200 €4500 €4200 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Menterwolde?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Menterwolde) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Zuidbroek is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2900 tot €5150. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.B10 biedt €2.300,00 subsidie en bij de Energie EST ECO250i is dit €1.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zuidbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in s-Heer Arendskerke plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen