Warmtepomp Hoornaar

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina doorzoek je nuttige info betreffende een warmtepomp in Hoornaar. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle praktische informatie en check prijzen van een installateur in Hoornaar!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hoornaar? Op onze website vind je bruikbare info. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt à la minute alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hoornaar?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hoornaar?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoornaar

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Hoornaar noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over PHNIX warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoornaar.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Spaarndam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoornaar

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoornaar

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoornaar uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €4700 €1600 €2100 8 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €4600 9,5 jaar
Water-water €17000 €4100 €4600 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Giessenlanden?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Giessenlanden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Hoornaar kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 – €5850. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST SB6plusP geeft recht op €2.100,00 subsidie en bij de Climaveneta BWR 0031T MTD2 ligt dit op €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoornaar

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Broek op Langedijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €285 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen