Warmtepomp Broek op Langedijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Broek op Langedijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Broek op Langedijk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Broek op Langedijk? Op deze pagina doorzoek je zinvolle tips en adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en jij bekijkt rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Broek op Langedijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Broek op Langedijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broek op Langedijk

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Broek op Langedijk onmisbaar. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ochsner warmtepomp). Hoe kies ik een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €3.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Broek op Langedijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Marken.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Remeha, AWB, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broek op Langedijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Broek op Langedijk

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broek op Langedijk te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €1500 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €5300 €4800 13 jaar
Water-water €18600 €4300 €5900 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Langedijk?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Langedijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Broek op Langedijk is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 – €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30PH160STD geeft recht op €3.600,00 subsidie en voor de Clivet WSHN-EE 91 ligt dit op €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Broek op Langedijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Veenklooster plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen