Warmtepomp Veenklooster

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Op onze website doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Veenklooster. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle cruciale informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Veenklooster!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Veenklooster? Door onze experts lees je zinvolle adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Veenklooster?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Veenklooster?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veenklooster

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij moeilijk. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Veenklooster onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ZBPro). Waar vind ik een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Veenklooster.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Fleringen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.500 tot €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Remeha, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veenklooster

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Veenklooster

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veenklooster te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1300 €1600 6 jaar
Lucht-water €6300 €1500 €2000 7 jaar
Bodem-water €14300 €5400 €2600 14,5 jaar
Water-water €18300 €4000 €5100 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Veenklooster kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 – €4400. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Solvis Vaero I 15kW geeft recht op €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CHA/ML/ST/WP 182-P ligt dit op €4.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Veenklooster

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Noord-Sleen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €305 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen