Warmtepomp Fleringen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door deze webpagina vind je relevante tips over een warmtepomp in Fleringen. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Fleringen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Fleringen? Door onze experts bekijk je zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Fleringen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Fleringen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Fleringen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Fleringen noodzakelijk. Het kiezen van een aangesloten vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Fujitsu subsidie). Hoe kies ik een handige vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Fleringen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oude Niedorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Fleringen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Fleringen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Fleringen uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1500 €2000 6 jaar
Lucht-water €6800 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €14600 €3900 €3300 14,5 jaar
Water-water €17700 €5200 €5400 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tubbergen?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Tubbergen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Fleringen kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 tot €5000. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 18.2 geeft jou €4.600,00 subsidie en met betrekking tot de SmartHeat Bravour-i 010 WWi krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Fleringen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zuidlaren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen