Warmtepomp Zuidlaren

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een systeem op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze website lees jij handige info voor een warmtepomp in Zuidlaren. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en tips en vind de voordeligste installateur in Zuidlaren!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zuidlaren? Door onze experts vind jij praktische informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zuidlaren?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zuidlaren?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidlaren

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij complex. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Zuidlaren noodzakelijk. De keuze maken voor een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Cooper&Hunter verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zuidlaren.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Houtigehage.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, Atag, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidlaren

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidlaren

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidlaren te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2500 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €5400 €3300 11,5 jaar
Water-water €17500 €5100 €4300 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Tynaarlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zuidlaren geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 – €5200. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.A13 geeft jou €2.300,00 subsidie en aangaande de Energie EST ECO300ix krijg je €1.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zuidlaren

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Saasveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €380 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen