Warmtepomp Houtigehage

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Houtigehage. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Houtigehage!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Houtigehage? Door onze experts vind je belangrijke aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Houtigehage?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Houtigehage?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Houtigehage

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Houtigehage onmisbaar. De zoektocht naar een bedreven installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Rotex warmtepompen). Waar vind ik een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Houtigehage.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Spierdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Houtigehage

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Houtigehage

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Houtigehage te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1000 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €1600 €2400 7 jaar
Bodem-water €14400 €5800 €3300 11,5 jaar
Water-water €17000 €5200 €4500 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Smallingerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Houtigehage kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 – €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel GTC-16 heeft €2.700,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BWR 0061T DHW2 heb je recht op €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Houtigehage

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bronnegerveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €295 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen