Warmtepomp Bronnegerveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze vergelijker bekijk jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Bronnegerveen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Bronnegerveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bronnegerveen? Via onze specialisten vind je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bronnegerveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Bronnegerveen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bronnegerveen

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Bronnegerveen onmisbaar. De zoektocht naar een bedreven installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bronnegerveen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Marwijksoord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Intergas, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric product. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bronnegerveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bronnegerveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bronnegerveen uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1300 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2000 €2600 6 jaar
Bodem-water €14800 €4300 €2800 12 jaar
Water-water €18400 €5700 €5600 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Borger-Odoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Bronnegerveen is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €5000. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30PHC120HEE heeft €3.350,00 subsidie en bij de Clivet WSHN-XEE2 MF 12.2 heb je recht op €6.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bronnegerveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Velden plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw