Warmtepomp Marwijksoord

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze website ontdek je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Marwijksoord. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Marwijksoord!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Marwijksoord? Op deze pagina doorzoek je nuttige info. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je ontdekt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Marwijksoord?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Marwijksoord?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marwijksoord

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel moeilijk. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Marwijksoord onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Warmflow warmtepomp). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Marwijksoord.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Wernhout.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €6.500 en €20.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marwijksoord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Marwijksoord

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marwijksoord te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1000 4 jaar
Lucht-water €6700 €1600 €2500 8 jaar
Bodem-water €14700 €3800 €3100 13 jaar
Water-water €17700 €5900 €4100 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Marwijksoord kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 en €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Hautec HWL-A-75/2T-S (88LT1502SCLN5) staat gelijk tot €5.800,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPF 10 M (185349) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Marwijksoord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Foxhol plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €285 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw