Warmtepomp Wernhout

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze webpagina lees jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Wernhout. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle cruciale details en bekijk de tarieven via een installateur uit Wernhout!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wernhout? Op onze website doorzoek jij handige adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wernhout?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wernhout?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wernhout

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Wernhout onontbeerlijk. Het selecteren van een handige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Masser warmtepomp). Waar vind ik een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wernhout.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Halsteren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wernhout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wernhout

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wernhout te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2200 7 jaar
Bodem-water €14600 €5400 €4200 12 jaar
Water-water €18900 €5700 €4300 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zundert?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zundert) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Wernhout is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Thermia Atec 11 biedt €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHBX08(**)9W is dit €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wernhout

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Oudehaske plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €295 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen