Warmtepomp Halsteren

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via onze vergelijker ontdek je handige info aangaande een warmtepomp in Halsteren. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Halsteren!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Halsteren? Middels onze expertise vind je bruikbare aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en bekijk snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Halsteren?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Halsteren?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Halsteren

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Halsteren onmisbaar. De keuze van een doorgewinterde installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GENERAL installatie). Wat is een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Halsteren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Roden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Halsteren

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Halsteren

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Halsteren te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €6000 €2000 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €4600 €2500 12 jaar
Water-water €18000 €5000 €4000 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bergen op Zoom?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Bergen op Zoom) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Halsteren kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 tot €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVH11S26(**)9W geeft recht op €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Weider SW70egw ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Halsteren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Baambrugge plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 tot €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €345 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw