Warmtepomp Baambrugge

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Baambrugge. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Baambrugge!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Baambrugge? Hieronder lees jij bruikbare tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je ontdekt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Baambrugge?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Baambrugge?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baambrugge

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Baambrugge onmisbaar. Het kiezen van een vakbekwame installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Templari). Wat is een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Baambrugge.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Krommenie.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baambrugge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baambrugge

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baambrugge vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €1500 €2400 8 jaar
Bodem-water €14200 €5300 €4600 14,5 jaar
Water-water €18800 €5900 €5200 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Ronde Venen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente De Ronde Venen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Baambrugge kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 tot €4900. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 121ASX-HT2 geeft recht op €2.250,00 subsidie en met betrekking tot de Wolf BWL-1S(B) 14/400V ligt dit op €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baambrugge

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in St. Willebrord plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 en €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €360 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen