Warmtepomp Krommenie

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker doorzoek jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Krommenie. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Krommenie!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Krommenie? Middels onze expertise lees je bruikbare adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en je ontdekt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Krommenie?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Krommenie?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Krommenie

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Krommenie noodzakelijk. De zoektocht naar een echte vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sinclair). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €4.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Krommenie.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Uden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 – €18.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, AWB, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Krommenie

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Krommenie

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Krommenie vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €2500 €2700 9 jaar
Bodem-water €15100 €3800 €2900 12 jaar
Water-water €18900 €4300 €5500 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zaanstad?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Zaanstad) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Krommenie is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 – €5900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Galletti HWM012 geeft jou €2.000,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-25 (88SF0191SDPN5) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Krommenie

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Diffelen plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2600 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €395 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen