Warmtepomp Diffelen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website lees jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Diffelen. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Diffelen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Diffelen? Door onze experts check je zinvolle tips. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Diffelen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Diffelen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Diffelen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Diffelen onmisbaar. Het kiezen van een bedreven expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ARGO verwarming). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.450 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €2.500 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Diffelen.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuwkuijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, Nefit, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diffelen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Diffelen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diffelen te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1600 7 jaar
Lucht-water €4700 €1500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5000 €4100 11,5 jaar
Water-water €18600 €4400 €5300 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hardenberg?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Diffelen is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 – €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0031T geeft jou €1.850,00 subsidie en aangaande de Galletti LEP 062MS krijg je €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Diffelen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Westbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €350 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen